Laden Evenementen

Lezing Ben Rijnink

“Zes jaar geleden gaf mijn kleine oude compact de geest. Ik maakte oneerbiedig gezegd vakantiekiekjes en daar hield het wel zo’n beetje mee op”. Ben vertelt dat de aanschaf van een ‘serieuze spiegelreflex’, met een veelheid aan knopjes en ingewikkeld menu met allerlei toeters en bellen, aanleiding vormde voor een starterscursus op de Fotovakschool.

“Ik werd daar zo enthousiast, dat ik me meteen heb ingeschreven voor de 1-jarige opleiding en werd bovendien lid van FC ZoneV in Amersfoort.”
De reflex is inmiddels vervangen door een systeemcamera. ZoneV blijft de favoriete fotoclub, door de sfeer, de positieve opbouwende, maar ook kritische fotobesprekingen en nu zoveel later is er door de fotografie een hechte vriendschap ontstaan met Wim Brummelman.
“Een aantal jaren geleden zei Wim: ‘hé Ben, zullen we eens samen ergens naar toe gaan om wat foto’s te maken’. Wat begon als een ‘fotomaatje’ is uitgegroeid tot een vriendschap, waarvan het wekelijkse fotomoment of uitstapje slechts één onderdeel is.”

Een fotograaf die het conceptuele met het intuïtieve combineert
Ben werkt verzen uit het meesterwerk ‘La Divina Commedia’ van de middeleeuwse schrijver Dante uit in het fotoproject ‘de goddelijke komedie.’ De ‘Commedia’ bevat drie verhalen met elk 33 verzen, waarvan Ben nu ongeveer de helft heeft uitgewerkt. Vriend Wim figureert in de foto’s en levert daarop ook commentaar.
“De Hel heb ik klaar, het Vagevuur (de louteringsberg) voor een deel en aan de Hemel, in mijn ogen het minst tot de verbeelding sprekend, ben ik nog niet toegekomen. Er is wel een studie van een paar maanden aan vooraf gegaan, voordat ik enigszins grip kreeg op het verhaal in dichtvorm. Hoe verder ik kwam, hoe groter de uitdaging werd en hoe leuker het werd om er foto’s bij te bedenken. Het was voor mij ook belangrijk om aan die verzen een eigentijdse en persoonlijke draai te geven. Het is een heel creatief proces met wonderlijke beelden. Ik heb nu een boek gemaakt over de Hel, visueel het meest interessante van de hele ‘Commedia’.”

Bovenstaande is een fragment uit een interview dat Peter van Tuijl gehouden heeft met Ben Rijnink voor Fotobond Digitaal.

Dit interview kan je lezen in: https://fotobonddigitaal.nl/in-beeld-109/droom-drive-ben-rijnink/

Hel en Vagevuur - Ben Rijnink

De strenge koning Minos veroordeelt deze zondaar tot de tweede van de negen hellenkringen, te zien aan het aantal slagen dat hij zijn staart om zijn lichaam heeft gewonden.